Sofraların en çok tercih edilen çorba olan besleyici ve doyurucu mercimek çorbası nasıl yapılır? İşte tarifi...
10 dakika
Tencerede orta ateÅŸte 25 dakika
Malzemeler
Kırmızı mercimek (2 su bardağı),SoÄŸan (1 adet), Havuç (1 adet),SıvıyaÄŸ (1 çay bardağı), Tereyağı (2 çorba kaşığı), Un (3 çorba kaşığı un), Su (4 bardak sıcak su, 2 bardak soÄŸuk su), Tuz (1.5 tatlı kaşığı), Karabiber (1-2 çay kaşığı), Kekik (1-2 çay kaşığı), Kuru nane(1-2 çay kaşığı), Pulbiber (1 tatlı kaşığı).
Püf noktası
Çorbanızın renginin güzel olması için mercimeÄŸi iyi yıkamanız gerekir. Mercimekler piÅŸerken çırpma teli ile karıştırırsanız mercimekler güzel dağılır. Çorbayı servis kasesine boÅŸalttıktan sonra üzerine eritilmiÅŸ tereyağı ve pulbiber sosunu ilave edebilirsiniz.
Adım adım pişirme
1- 1 adet soÄŸanın kabuklarını soyun ve çok ince bir biçimde doÄŸrayın. Bir tencereye 1 çay bardağı sıvıyağı koyun. DilimlediÄŸiniz soÄŸanları tencerede kavurun. Bu sırada 1 adet havucu küçük küçük doÄŸrayın ve soÄŸanlarla birlikte 2 dakika daha kavurun.
2 su bardağı kırmızı mercimeÄŸi musluÄŸun altında bir süzgeç yardımıyla çok iyi bir ÅŸekilde yıkayın.
2- Yıkadığınız mercimeÄŸi tencereye koyun. KavurduÄŸunuz soÄŸan ve havuçlarla birlikte mercimeÄŸi 5-8 dakika arası kavurmaya devam edin. 4 bardak sıcak suyu mercimeklerin üzerine dökün. Mercimekleri 20 dakika orta ateÅŸte piÅŸirin. PiÅŸirme sırasında sürekli karıştırmayı ihmal etmeyin.
3- HaÅŸladığınız mercimeÄŸi baÅŸka bir kaba süzgeç yardımı ile yavaÅŸ yavaÅŸ süzerek aktarın. Böylece posanın süzgeçte kalmasını saÄŸlarsınız. SüzdüÄŸünüz mercimeÄŸin koyuluÄŸuna göre üzerine soÄŸuk su ekleyerek kıvamını ayarlayın. Süzme iÅŸlemi yerine mikser kullanarak da posanın yok olmasını saÄŸlayabilirsiniz.
4- Miyanenin hazırlığı: Bu sırada ayrı bir tencerede 2 çorba kaşığı tereyağını eritin. Tencereye 3 çorba kaşığı unu ilave edin. 2-3 dakika unu kavurun. 2 bardak soÄŸuk suyu üzerine ilave edin. Suyu eklerken, tüm malzemeyi çırpma teli ile karıştırmaya devam edin.
5- SüzdüÄŸünüz ya da mikserden geçirdiÄŸiniz mercimeÄŸi orta ateÅŸteki miyanenin üzerine sürekli çırpma teli ya da kaşıkla karıştırarak yavaÅŸ yavaÅŸ dökün. Dökme iÅŸleminden sonra 1-2 dakika daha (bir taşım) kaynatın.